A murit cea de-a șaptea victimă a incendiului de la Matei Balș. Măsurile urgente anunțate de Vlad Voiculesu

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la Matei Balș a ajuns la 7. O femeie, în vârstă de 67 de ani a încetat din viață, după tragedia din spital, unde flăcările au cuprins mai multe saloane din secția ATI covid-19.

article img

Vlad Voiculescu a anunțat măsuri urgente după incendiul de la Matei Balș. Foto: Inquam Photo

Femeia decedată la Institutului Național de Boli Infectioase Matei Balș suferea de o formă severă de coronavirus și prezenta comorbități. După incendiul din spital, ea a fost mutată la un în pavilionul V al unității sanitare, la un etaj superior.

După tragedia de la Matei Balș, femeia a fost mutată tot la ATI, în același spital, unde a fost intubată. Din păcate, starea ei s-a înrăutățit și a decedat.

În acest caz, având în vedere situația dramatică ce a avut loc zilele trecute, se va realiza o anchetă medico-legală pentru a stabili ce a dus mai exact la decesul femeii.

În incendiul de la Matei Balș, trei persoane au murit carbonizate, a patra persoană a murit la puțin timp după ce a primit primul ajutor, a cincea victimă a fost găsită fără suflare într-o toaletă a spitalului, tot carbonizată, pe 30 ianuarie a murit încă o persoană, un bărbat de 70 de ani, însă moartea s-a nu a survenit în urma incendiului, iar azi, 31 ianuarie a decedat cea de-a 7-a victimă.

Tragedia de la Matei Balș a avut loc la câteva luni de la incendiul de la secția ATI a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț. Acolo, au murit 10 persoane.

Ministrul Sănătătții, Vlad Voiculescu, anunță schimbări după incendiul de la Matei Balș

„Sistemul sanitar are păcate vechi, de 30 de ani. Mai ieri am avut infecții nosocomiale, azi vorbim despre incendii și pandemie. Nu se știe ce altă grozăvie va veni peste noi mâine.

Nu știm încă nu exactitate cauza incendiului de la Matei Balș. Pandemia și tratamentul pacienților au pus o presiune suplimentară pe sistemul sanitar. Vom anunța la sfârșitul săptămânii viitoare măsuri vizavi de ce o să se constate după anchetă.

Un fond național pentru siguranța pacienților în spitale. Avem bani europeni prin PNRR, avem bani din bugetul național. Ne vom asigura că vor fi folosiți prioritar pentru infrastructură. Ne referim la securitatea la incendii, la cutremure și la unul dintre marii criminali: infecțiile nosocomiale”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Când a izbucnit incendiul de la Matei Balș. Șirul evenimentului tragic

Pe 29 ianuarie 2021, la Matei Balș a avut loc un incendiu la secția de COVID-19, ATI, într-un salon în care se aflau persoane în stare gravă din cauza virusului. În salonul în care a izbucnit incendiul se aflau trei persoane, iar la parterul spitalului incendiat în jur de 100 de oameni.

Toți pacienții internați erau conectați la oxigen și se aflau în stadiu mediu spre sever de COVID-19.

Primul apel la 112 s-a făcut la ora 5 dimineața, iar primul echipaj de pompieri a ajuns la fața locului după doar 8 minute, unde au găsit o suprafață cuprinsă de flăcări de 100-120 de metri.

Corpul spitalului Matei Balș unde a izbucnit incendiul datează din 1953, însă a mai fost modernizată între timp. La două ore și jumătate după ce pompierii au ajuns la fața locului focul a fost stins.

După izbucnirea incendiului de la Matei Balș a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.

Rudele victimelor incendiului de la Institutul de Boli Infecțioase din Capitală nu au fost informate în ceea ce privește starea victimelor, cine sunt acestea și în ce condiții se află supraviețuitorii. A fost o lipsă de comunicare între rude și medicii care ar fi trebuit să furnizeze informații despre victime.

„Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a declarat vineri, 29 ianuarie, prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, la Digi24.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine